2011. április 28., csütörtök

Ágytakaró és kádkilépő

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem tudok varrni. Van egy varrógépem, ami varr előre, meg hátra, meg cikk-cakkban, és nyilván tud még egy csomó más dolgot is, de nekem az említettek bőven megfeleltek eddig, és úgy tűnik, ez jó sokáig így lesz. Az itt bemutatott két varrományom tehát messze nem tökéletes, bőven találni bennük hibákat, viszont (főleg) újrahasznosított anyagokból készültek, tehát itt a helyük, úgy gondolom.

Kádkilépő

Ezekből a 10x10 centis kockákból eredetileg a kisfiamnak szerettem volna ágytakarót varrni. Aztán meggondoltam magam. Maradt viszont egy nagy halom 10x10 centis tiritarka kockám, illetve a belőlük varrt tucatnyi csík. Ezek újraújrahasznosításából született ez a kádkilépő a kisfiamnak, aki lelkesen hurcolászta körbe, hogy neki van ilyen kádkilépője, és hogy Anya varrta (Ana valta, hogy pontosan idézzem), aztán hetekig minden fürdés után visított, mert az ő csodás kádkilépőjére "látöpög a víííííz!!!!".
Ez teljes egészében újrahasznosított. A pettyes anyagok maradékok, a többihez a férjem kinőtt ingeit, turkált párnahuzatokat, továbbá egy régi konyhai kötényt szabdaltam fel. Maradék a hátlap, a bélése pedig egy ócska lepedő egy darabja.

Ágytakaró


Kevesebb konfliktussal járt az ágytakaró beüzemelése, viszont a kisfiamnak azóta szent meggyőződése, hogy Anya tud varrni, és sorra közli a kívánságait, hogy mit varrjak neki legközelebb.
Az ágytakaró hátlapja és a bélés nem újrahasznosított, csak a kockák és a keret. Főleg maradék anyagokat használtam, az egyik kockás anyag turkált párnahuzatból, a fehér alapon állatmintás pedig egy szintén turkált gyerekfüggönyből származik.
A bélés flíz, ami nagy hiba volt, nekem elég nehéz volt dolgoznom vele, egy régi lepedő pont megfelelt volna, de majd legközelebb okosabb leszek.

2011. április 25., hétfő

Sárga ruhácskák nyárra

Két régebbi nyári ruhánkból készítettem kislányruhákat. Egyiket a párom 12 éves lányának, másikat ajándékban egy majdnem egyévesnek.
A nagyobbikhoz kerestem egy megfelelő méretű lányka ruha szabásmintát, aminek csak a felső részét használtam. Nagyon pontosan félbehajtva a ruha elejét, majd hátát, felrajzoltam a szabásmintát.


Mivel nem is sokkal kisebb, mint az eredeti, nem sokat kellett levágnom, és az oldala is alig bővebb, így a karöltő aljától csak ferdén kihúztam az eredeti oldalvarrásig, nyáron, a nagy melegben egy kis plusz bőség nem árt.


A kicsit szabás szempontjából még egyszerűbben oldottam meg, a karöltő alatt vágtam el a ruhát. (A levágott felső részből kitelt a nagyobb ruha nyak-, és karkivágásának szegőpántja.)


Az így kapott harangforma darab felső szélét behajtva beszegtem, majd tíz sorban gumicérnát varrtam bele, cikkcakköltéssel lefogva a gumiszálakat.



Szaténszalagból kapott dupla kötőket, és el is készült. Íme, együtt a két kész darab:


Remélem, mindkét leendő tulajdonos kellemes nyári napokat tölthet majd bennük. :o)

2011. április 24., vasárnap

játék benzinkutak

Építkezéskor használt faanyagból mentettem meg ezeknek a játékoknak az alapanyagát.
Szívesen használom ki némelykor a tárgyak kétoldalúságát, így tettem most is. Mindegyik benzinkút kétféle "töltetettel" rendelkezik: a kerozin, gázolaj és benzin feliratot váltogatva ragasztottam rájuk. A felirat alatt látható a töltethez használható jármű képe is. Kétoldalúságuk okán kétfelől ágaznak el a töltőpisztolyok is, összehangolva a megfelelő színű zsineggel (a zöld oldalról zöld zsineg adja a gázolajat, a bordó oldalról bordó zsinegből jön a kerozin.). A töltőpisztoly hársfagallyból készült.

fenyőág mécsestartó


Kirándulásaink alkalmával is nyitott szemmel járok ám!
Szigorúan csak hullott ágakat használva készítettem ezeket a mécsestartókat. Elkészítése bizony sok időbe került, hiszen egyensúlyba kellett állítani 3-4-5-6 "lábat". A korongokat csapolással és ragasztással rögzítettem. Lehetne festeni is, elfedve az itt-ott megjelenő szúrágta járatokat, de most nem szándékoztam belerondítani a természet munkájába.

2011. április 22., péntek

farmer nadrágtáska, debreceni szűrmintával


Fehér farmernadrág-táska. Mintáját debreceni szűrminta adja, a mai kor stílusában megjelenítve. Így ennél a munkámnál nemcsak a nadrág régi, hanem a minta is, az 1880-as évekből származik. Bélése párnahuzatból készült.

Mágneskapocs beültetése táskába és rátétes minta varrása ide kattintva látható lépésről-lépésre, képekkel, leírással.

Tartozékai: kulcstartó karabiner, mágneszár, 4 rekeszes belső zseb.

A minta forrása: Huszka József - A magyar turáni ornamentika története (Malatinszky Ferenc debreceni szűrszabó műhelyéből származik)

2011. április 20., szerda

Farmertáska


Még nem is mutattam itt a táskát, amit egy farmerszoknyából, egy paplanhuzatból, és egy övből varrtam. :) Több képet, leírást a blogomon találtok.


2011. április 19., kedd

kislánytáska, farmernadrág szárából


A képen látható táska egy fehér farmernadrág szárából készült. Bélése ing, vállpántja öv volt valaha.

Készítésének menete itt olvasható.

2011. április 16., szombat

kádkilépő

Udvarhely megyei ferencrendi zárda hímzésének díszét kapta ez a homokszínű, lila keretes kádkilépő. A törülköző régi darab, keretét és díszét kidobásra szánt nehézselyem függönymaradék adja.

puncsszínű kord nadrágtáska

Állítható vállpántja valaha öv volt, bélése régi párnahuzat. A nadrág meghagyott szárai, zsebei segítenek a rendszerezésben (persze kapott belső zsebeket is). Mágnespatenttal záródik, kulcstartó karabiner is tartozéka.

baba-lányka táskák


A táskák fehér farmernadrág száraiból készültek. Vállpántjaikat régi övek, bélésüket pedig ingek adják. Kislányok és babáik számára készült ajándékok.


2011. április 1., péntek

Marok malac 2, neve Rágcsa

a turkálós férfi ing újrafelhasználásának eredménye:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...